Dieta mamy karmiącej

Już od II trymestru ciąży jadłospis mamy zaczyna mieć wpływ na przyszłe upodobania żywieniowe dziecka.

W tym czasie u maluszka wykształcają się pierwsze receptory smaku, dzięki którym może on odczuwać smak cząsteczek zawieszonych w wodach płodowych, przenikających ze spożywanych przez mamę pokarmów. Szczególnie intensywny smak płynu owodniowego wywołują mocno przyprawione posiłki. Smak i zapach niektórych potraw spożywanych przez mamę, np. czosnku, cebuli, brokułów może przechodzić także do jej mleka.

 

 

Dzięki temu w okresie płodowym i w pierwszych miesiącach życia dziecko - na długo przed wprowadzeniem do jego diety pokarmów stałych - poznaje nowe, nieznane dotąd smaki. Im bardziej zróżnicowana dieta karmiącej mamy tym więcej wrażeń doznaje malec. Może to ułatwić wprowadzanie posiłków uzupełniających do jego diety w drugim półroczu życia. Często bowiem produkty, które goszczą w diecie kobiety w okresie ciąży i karmienia są lubiane i chętnie jedzone przez jej dziecko.

 

 

Przeczytaj również: