Witamina D3 w ciąży

Witamina D3 odgrywa ogromną rolę dla zdrowego rozwoju dziecka w łonie matki. Ogranicza ryzyko wrodzonej krzywicy i obniżenia masy kostnej. Pomaga zapobiegać niskiej masie urodzeniowej dziecka i powikłaniom w ciąży.

W świetle ostatnich badań zmienione zostały zalecenia dotyczące witaminy D3 w ciąży. Według aktualnych zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, odpowiednia dawka witaminy D3 dla kobiet w ciąży i karmiących piersią wynosi 2000 IU na dobę. Jeszcze do niedawna zalecano jej dużo mniej – 400 IU, jednak ta ilość została oficjalnie uznana za niewystarczającą.

Witamina D3 występowanie

Witamina D to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach i wchłaniana wraz z nimi. Jest nazywana „kluczem do spiżarni z wapniem”. Występuje pod trzema postaciami:

  • D1 (kalcyferol) – znajduje się w tranie
  • D2 (ergokalcyferol) – wytwarzana w roślinach
  • D3 (cholekalcyferol) - powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych i jest dostarczana z pożywieniem

Witamina D3 dawkowanie

Tak więc podaż witaminy D można uzyskać z syntezy skórnej w czasie słonecznych dni lub wraz z dietą. Produkty, które zawierają najwięcej witaminy D to: tran i oleje rybne, ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki), wątroba, żółtka jaj i grzyby. Jednak według lekarzy, dieta w żaden sposób nie pokrywa dziennego zapotrzebowania. Również odpowiednie nasłonecznienie zapewniające syntezę skórną tej witaminy występuje tylko sezonowo, od kwietnia do października. W efekcie w Polsce ok.80% kobiet ma niedobory witaminy D3. A to może być niebezpieczne zwłaszcza dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią.
 

Witaminy dla kobiet w ciąży

Właściwa ilość tego składnika w diecie przyszłej mamy zapobiega powikłaniom oraz nieprawidłowemu rozwojowi płodu. Witamina D3 odgrywa ważną rolę w zmniejszeniu ryzyka:

  • stanu przedrzucawkowego (groźne powikłanie po 20 tygodniu ciąży),
  • cukrzycy ciężarnych (witamina D3 stymuluje wydzielanie insuliny)
  • bakteryjnego zakażenia pochwy (witamina D3 reguluje układ odpornościowy).
     

Naukowcy dowiedli, że każdy dodatkowy mikrogram witaminy D na dzień (40 IU/d) spożyty przez ciężarną powoduje wzrost wagi urodzeniowej o 11 g.


O odpowiedniej dawce witaminy D3 w diecie warto zadbać również nie tylko w związku z ciążą. Przeżywa ona renesans w wielu dziedzinach medycyny: psychiatrii, kardiologii, dermatologii i laryngologii. Odpowiednia ilość witaminy D3 w codziennej diecie pomoże ograniczyć ryzyko wystąpienia osteoporozy, złamań, nowotworów i poważnych chorób autoimmunologicznych.
 

Przeczytaj również: