Picie kawy podczas ciąży

Niektóre z nas nie wyobrażają sobie poranka bez kawy. Picie tego napoju jest codziennym rytuałem. W końcu nic nas nie stawia na nogi tak, jak aromatyczna kawa. Mimo wszystko, kawa jest używką. Jak każda używka - kawa szkodzi zdrowiu. Jej spożywanie nie jest...

Picie małych ilości kawy w okresie ciąży jest co prawda dozwolone, ale nie jest wskazane. Powszechnie przyjmuje się za niegroźne spożywanie od 200 do 300 mg kawy dziennie. Równa się to mniej więcej 2 – 3 małym filiżankom. Jednak nawet w niewielkich ilościach wpływa niekorzystnie na płód. Kofeina oddziałuje na dziecko silniej niż na matkę. Kobieta może odczuwać niewielkie pobudzenie. Ta sama dawka u dziecka może się przyczynić do zaburzenia akcji serca. Kawa stanowi więc realne zagrożenie dla przyszłego zdrowia dziecka.
 
Dlaczego powinnyśmy w ciąży nie przesadzać ze spożywaniem kawy? Kawa jest napojem sporządzanym z palonych, później zmielonych ziaren kawowca. Chociaż jej pochodzenie jest całkowicie naturalne, nie oznacza, że jest bezpieczne dla zdrowia. Kawa to jedna popularniejszych używek na świecie, stanowi również główne źródło kofeiny. To dzięki kofeinie kawa działa pobudzająco i orzeźwiająco. Pozytywnymi aspektami kawy na pewno są te, że kawa przyspiesza przemianę materii oraz zwiększa sprawność naszego myślenia. Kawa spożywana w dużych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia każdego z nas, nie tylko płodu i ciężarnej matki. 
 
W XIX i XX wieku badano skrupulatnie wpływ kawy na zdrowie człowieka, jednak nie udało się udowodnić do jakich chorób może doprowadzić picie kawy. Nigdy też kawa nie została zaliczona do grupy zdrowej żywności. Przeprowadzono ostatnio wiarygodne testy na dużych grupach pacjentów również wzbudzają kontrowersję wśród naukowców. Może odgrywa tu rolę ich osobisty stosunek do tego napoju?. 
 
Dlaczego kawa jest niebezpieczna dla płodu? Między innymi dlatego, że wywołuje określone reakcje w organizmie kobiety. Kofeina działa w organizmie człowieka średnio cztery godziny licząc od momentu spożycia. Tymczasem u kobiet ciężarnych  trwa to dłużej, nawet do ośmiu godzin. Szczególnie proces ten wydłuża się w ciągu ostatnich miesięcy ciąży. Podczas swojego działania kofeina przenika do układu krążenia, niekorzystnie działa na układ nerwowy. Ponadto kofeina podwyższa ciśnienie kobiety ciężarnej oraz podrażnia żołądek, wywołując mdłości.
 
Jak znosi kofeinę płód? Kofeina działa na organizm małego dziecka toksycznie. Płód nie posiada dobrze ukształtowanej wątroby. Związek ten nie jest więc przez nią odpowiednio metabolizowany. Kawa ma również właściwości moczopędne. Dla kobiety oznacza to częstsze wizyty w toalecie. Ponadto przyczynia się w ten sposób do ubytku wody w organizmie. Wypłukuje cenne minerały. Utrudnia przyswajanie magnezu, wapnia i żelaza. W ciąży natomiast zapotrzebowanie na te pierwiastki gwałtownie rośnie. spożywanie sporej ilości kawy przez ciężarną kobietę ogranicza też wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Kobiety w ciąży częściej są zagrożone anemią, więc prowokowanie tego spożyciem kawy nie jest uzasadnione.
 
Kofeina zawarta w spożywanej przez ciężarną kobietę jest niezdrowa dla organizmu nienarodzonego dziecka. Jego wątroba nie potrafi sobie jeszcze z kofeiną poradzić tak łatwo, jak czynią to dorosłe organizmy. Kofeina sprawia, że organizm płodu jest w stanie pobudzenia. Uważa się, że siedem filiżanek kawy dziennie wypitych w czasie ciąży zwiększa ryzyko poronienia.
 
Szczególnie niebezpieczny jest niedobór wapnia. Wapń jest konieczny do rozwoju kości dziecka i zawiązków zębów. Potrzebny jest również do rozwoju serca, mięśni i układu nerwowego. Ubytek wapnia może spowodować opóźnienie ząbkowania. W przyszłości poskutkuje to częstymi wizytami u dentysty. Maluch może też urodzić się słabszy. Zwiększa się ryzyko krzywicy. Dziecku na wskutek zażywania kawy przez matkę w czasie ciąży grożą nawet poważne wady wrodzone. Picie kawy w dużych ilościach w czasie ciąży może też negatywnie wpłynąć na produkcję hormonu wzrostu u dziecka.
 
Pożegnajmy się również ze stereotypami. Kawa nie służy matce. W razie niedoboru wapnia płód czerpie go z organizmu matki. Wówczas kobieta może odczuwać ogólne osłabienie, skurcze łydek oraz nieprzyjemne bóle głowy. Ubytek wapnia jest też przyczyną postępującej próchnicy. Zwiększa także ryzyko osteoporozy. Dodatkowo kawa podrażnia żołądek. U kobiet ciężarnych może więc wywoływać zgagę. Co więcej, utrudnia zasypianie. Powoduje też huśtawki nastroju. Kawa nie jest zdrowa.
 

Przeczytaj również: