DHA dla dziecka i dla mamy

Kwasy tłuszczowe omega-3, a wśród nich kwas DHA, przyczyniają się do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka i lepszego samopoczucia matki.

Ryby, które stanowią naturalne źródło DHA, mogą być skażone groźnymi dla zdrowia toksynami. Dlatego warto zdecydować się na suplementację.

  

Kwasy tłuszczowe omega-3, występujące przede wszystkim w mięsie tłustych ryb morskich, są niezbędnymi składnikami diety. Pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, miażdżycy, zawałom serca i wielu innym dolegliwościom. Do grupy tych kwasów zaliczamy między innymi DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, który pełni istotną rolę podczas ciąży i karmienia piersią.

 

Ważny dla dziecka i mamy

 

Choć większość z nas zdaje sobie sprawę z ogromnej roli, jaką odgrywa w ciąży kwas foliowy, kwas DHA, który jest równie istotny, nadal pozostaje w cieniu. DHA pełni ważną rolę w rozwoju siatkówki, mózgu i całego układu nerwowego dziecka. Ma również pozytywny wpływ na inteligencję malucha, a także na jego rozwój umysłowy i emocjonalny.

 

DHA ma znaczenie także podczas karmienia piersią. Dzieci, które przyjmują jego odpowiednie ilości wraz z mlekiem matki, lepiej się rozwijają. Przyjmowanie tego kwasu pomaga również zapobiegać alergii u dzieci nawet wiele lat po porodzie!

 

Dieta czy suplementy?

 

Naturalnym źródłem kwasów omega-3, w tym również kwasu DHA, są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela czy sardynki. Niestety, wiele tych ryb żyje w wodach silnie zanieczyszczonych metalami ciężkimi i rtęcią, co przekłada się na skażenie mięsa substancjami, które są szczególnie toksyczne dla organizmu płodu. Jeśli nie mamy stuprocentowej pewności, że ryby, które trafiają na nasz stół, są wolne od zanieczyszczeń, lepiej zdecydować się na przyjmowanie kwasu DHA w tabletkach. Tabletki zapewniają optymalną dawkę DHA i są doskonale przyswajane przez organizm.

 

 

 

 

Przeczytaj również: