Niebezpieczne surowe mleko

Amerykańscy pediatrzy ostrzegają – Surowe mleko i sery są zbyt niebezpieczne dla niemowląt, dzieci oraz kobiet ciężarnych. Tymczasem ponad ¾ rodziców podaje je już 5-latkom, a nawet młodszym dzieciom.

Amerykańska Akademia Pediatrii zachęca rodziców, aby nie pozwolili swoim dzieciom spożywać niepasteryzowanego mleka i produkowanych z niego serów. Lekarze wezwali nawet do wprowadzenia zakazu sprzedaży surowego mleka w Stanach Zjednoczonych.


Według Amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) surowe mleko lub produkty z niego wytworzone doprowadziły w latach 1998 – 2011 do wybuchu 148 epidemii.

 

Przyczyniły się do wywołania prawie 2400 chorób, 284 hospitalizacji i dwóch zgonów. Średnio około 200 osób chorowało każdego roku z powodu surowych produktów mlecznych. Szacunki te nie obejmują sporadycznych przypadków zatrucia. Skala zagrożenia jest więc znacznie większa.


Niepasteryzowane mleko może być siedliskiem bakterii wywołujących gruźlicę i błonicę, jak również bakterii Listeria czy E. coli - odpowiedzialnych za nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Ponadto dzieci są znacznie bardziej podatne na te choroby. Częściej dochodzi u nich także do zagrażających życiu powikłań, jak np. niewydolność nerek. Choroby związane ze spożywaniem surowego mleka mogą także przyczyniać się do poronień.


Artykuły z surowego mleka zyskują ostatnio na popularności, szczególnie te produkowane przez lokalnych wytwórców. Rzekomo smakują o wiele lepiej oraz są zdrowsze. Niektórzy twierdzą nawet, że chronią dzieci przed rozwojem astmy i alergii. Nie ma jednak żadnych dowodów potwierdzających te rewelacje.


Badacze szacują natomiast, że ponad połowa zatruć pokarmowych związanych z surowym mlekiem dotyka dzieci poniżej 10 lat. Tymczasem, więcej niż 75% rodziców podaje surowe mleko z własnego lub zaprzyjaźnionego gospodarstwa już 5-latkom, a niektórzy nawet młodszym dzieciom.

 

Niestety, nawet wytwarzając produkty mleczne samodzielnie nie można być pewną, że nie są one skażone.
 

Przeczytaj również: