Przeciwutleniacze - sojusznicy w walce o zdrowie

Mówi się o nich często, coraz chętniej podkreśla się ich korzystny wpływ na stan naszego zdrowia. Dla wielu z nas przeciwutleniacze pozostają jednak dość tajemniczym zjawiskiem. Co warto o nich wiedzieć? Dlaczego ich obecność powinna uwzględniać każda...

Zainteresowanie przeciwutleniaczami związane jest z odkryciem zagrożeń związanych z tlenem. Jest on niezbędny w naszym organizmie, jednak należy pamiętać, że pod wpływem zachodzących w ludzkim organizmie procesów chemicznych tlen może stać się przyczyną poważnego uszkodzenia komórek. Jakie są skutki tego zjawiska? Niestety, bardzo poważne.

Wiadomo, że zmiany związane z uszkodzeniem komórek przez cząsteczki tlenu mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych oraz wielu innych chorób. Na długiej liście takich dolegliwości znajdują się zarówno choroby układu krążenia, jak i układu oddechowego. Wiadomo też, że wolne rodniki tlenowe przyspieszają proces starzenia się organizmu. Jak walczyć z wolnymi rodnikami? Tu z pomocą przychodzą przeciwutleniacze, czyli składniki chroniące przed tak groźnymi uszkodzeniami spowodowanymi przez cząsteczki tlenu.

 

Znanymi i najbardziej cenionymi przeciwutleniaczami są witaminy: A, C oraz E, ważne miejsce zajmuje tu również beta-karoten. W jaki sposób chronią one nasze zdrowie? Witaminy A i E są cenione jako substancje mogące chronić przed chorobą Alzheimera, z kolei dla ochrony serca bardzo ważne są witaminy C i E. Witamina A dodatkowo wspiera naturalną odporność organizmu, pozwala też chronić przed problemami układ oddechowy. Te cenne przeciwutleniacze znajdują się przede wszystkim w owocach i warzywach. Dieta bogata w warzywa i owoce jest zatem podstawą w walce z wolnymi rodnikami, o czym każdy z nas powinien pamiętać.

Szczególnie cennymi składnikami zdrowego menu są czerwone i żółte warzywa, w których znajduje się beta-karoten. Ziarna zbóż oraz orzechy pozwalają na dostarczenie do organizmu witaminy E, a soczysty arbuz to prawdziwy skarbiec przeciwutleniaczy. Wśród jego składników występują witaminy C, E oraz beta-karoten, dodatkowym walorem arbuzów są również znajdujące się w tych owocach minerały – selen oraz cynk, które również doskonale radzą sobie w walce z wolnymi rodnikami.
 

Przeczytaj również: