Jedzenie, zdrowie i ekologia

Produkty znajdujące się w masowej sprzedaży w supermarketach mogą czasami okazać się produktami bardzo niebezpiecznymi dla naszego zdrowia.

Spożywając codzienne posiłki, bardzo rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, co właściwie jemy. Okazuje się jednak, że produkty sprzedawane masowo z supermarketach, mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Przede wszystkim, większość sklepowych towarów, zawiera bardzo duże ilości związków chemicznych oraz sztucznych konserwantów. Szczególnie takie produkty są potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia, dlatego warto czasami więcej zapłacić. Z tego właśnie powodu, warto od czasu do czasu odwiedzić sklep ze zdrową żywnością.

 

Bo sklep ekologiczny, mimo że oferuje produkty w znacznie wyższych cenach, to w dłuższej perspektywie czasowej możemy na takich zakupach wyłącznie zyskać. Ograniczając się do szybko przygotowywanej, niezdrowej żywności, po pewnym czasie odczujemy negatywne skutki dla naszego zdrowia, co oczywiści narazi nas na wysokie koszty leczenia.

Ekologiczna żywność zalecana jest każdemu, kto chce prowadzić zdrowy styl życia. Dzięki sieci ekologicznych sklepów jej nabycie staje się coraz łatwiejsze. Żywność ekologiczna to coraz szerszy asortyment smacznych i korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia produktów, dzięki któremu nasza dieta może zmienić się w diametralny sposób.

 

Ekologiczna żywność to naturalne produkty, które pozwalają zadbać nie tylko o naszą kondycję, ale i o środowisko. Każde gospodarstwo rolne, które chce swe produkty sprzedawać jako „ekologiczne” musi spełnić wiele warunków. Przede wszystkim w takich gospodarstwach obowiązuje całkowity zakaz korzystania z korzystania ze środków chemicznych oraz nawozów sztucznych, zabronione jest również korzystanie z tych środków, które mają „chronić” rośliny.

 

W przypadku hodowców, którzy dostarczają żywność do takich sklepów również obowiązują surowe zasady. Zwierzęta nie mogą być karmione ani antybiotykami, ani hormonami. Ważne jest też zapewnienie im odpowiednich warunków: odpowiedniej ilości miejsca oraz dostępu do terenów na świeżym powietrzu.

 

To jeszcze nie wszystkie warunki, jakie musi spełnić żywność ekologiczna. Nie może być ona przetwarzana, zabronione jest też „wzbogacanie” jej barwnikami oraz środkami konserwującymi. W efekcie ci, którzy sięgają po naturalną żywność są w znacznie mniejszym stopniu narażeni na kontakt ze szkodliwymi substancjami i toksynami. Taka żywność staje się coraz bardziej popularna w całej Europie, a i polscy smakosze sięgają po nią coraz chętniej.

Osoby, dla których ważną rolę odgrywa zdrowa żywność, żyją zazwyczaj znacznie dłużej i czują się lepiej. Warto więc zrezygnować ze śmieciowego jedzenia i zyskać tym samym lepsze samopoczucie, a także zdrowie na wiele lat.
 

 

Przeczytaj również: