Czy grejpfrut odchudza?

Owoce o winno-gorzkawym smaku. Grejpfruty są często składnikiem przeróżnych dieta odchudzających. Czy grejpfruty rzeczywiście są w stanie spowodować ubytek wagi?

Grejpfruty znajdziemy w składzie diet odchudzających. Wyciąg z tych owoców często można znaleźć w przeróżnych tabletkach i innych specyfikach na odchudzanie.

 

Właściwości odchudzające grejpfruta nie są mitem. Naukowcy potwierdzają, że dodanie grejpfrutów i soku grejpfrutowego do diety może prowadzić do redukcji masy ciała. Jedzenie pół grejpfruta przed każdym posiłkiem skutkuje utratą większej ilości wagi w diecie.

 

Grejpfruty charakteryzuje też niski indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi powoli spada, przez co człowiek czuje się dłużej syty. Substancje zawarte w grejpfrutach zmniejszają także produkcję insuliny. Hormon ten uruchamia procesy metaboliczne odpowiadające za powstawanie tłuszczów. Niski poziom insuliny oznacza, że organizm może skuteczniej wykorzystać jedzenie na energię, zamiast magazynować je w postaci tłuszczu. Wszystko to powoduje utratę wagi.

 

Ponadto, zawarta w grejpfrutach woda wypełnia żołądek, co zmniejsza szanse na bezmyślną przekąskę. Nie znaczy to jednak, że samo objadanie się grejpfrutami jest w stanie zredukować masę ciała. Owoce te posiadają właściwości wspomagające proces przemiany materii.

 

Nie zdziałają jednak cudu. Zjedzenie grejpfruta po wysokokalorycznym posiłku niewiele zmieni. Może przynieść efekty jedynie przy racjonalnym odżywianiu. Grejpfruty są dobre nie tylko dla osób odchudzających się. Owoce te są doskonałym źródłem witaminy C, B, E oraz P.

 

Różowe i czerwone grejpfruty zawierają sporą dawkę karotenu. Neutralizuje on wolne rodniki i przeciwdziała wielu chorobom. W białych otaczających grejpfrut skórkach znajdują się substancje obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Owoc ten zawiera też flawonoidy, terpeny i limonoidy. Mają one właściwości zapobiegające nowotworom. Różowe grejpfruty zawierają również karotenoid o nazwie likopen, będący silnym przeciwutleniaczem.

 

 

Przeczytaj również: