Czy cukier osłodzi życie?

Cukier jest czynnikiem pozapalnym o negatywnym wpływie na organizm. Prowokuje i uwalnia produkcję kortyzolu. Jedzenie dużej ilości cukru doprowadza do podobnego wypalenia, jakie ma miejsce w wyniku długotrwałego stresu.

Spożywanie dużych ilości cukrów prowadzi w ostateczności do obżarstwa i wzrostu apetytu. Wraz z ilością spożywanego cukru rośnie liczba niewłaściwych zwyczajów żywieniowych i schorzeń, będących konsekwencją jedzenia cukru.

Skąd w ogóle wziął się cukier? Jakie rodzaje cukru gościły na stołach w różnych częściach świata? Możesz o tym dowiedzieć się z artykułu Krótka historia cukru.

W dziewiętnastym wieku cukier należał do najtańszych towarów, chociaż kilkaset lat wcześniej spożywali go najbogatsi, Cukier znany jest człowiekowi od tysięcy lat. Rolny lud z Nowej Gwinei uprawiał bowiem trzcinę cukrową już osiem tysięcy lat przed naszą erą.

W Indiach płynny syrop z trzciny zamieniono po raz pierwszy w sypki proszek. W Europie jako pierwsi spróbowali go starożytni Rzymianie, a w średniowieczu na europejskich dworach pojawił się za sprawą krzyżowców.

Na naszych stołach gości jednak cukier buraczany, którego historia jest niedługa. Pierwsza cukiernia w Europie, gdzie otrzymywano cukier z roślin okopowych powstała dopiero pod koniec XVIII wieku pod Wołowem na Śląsku. W tym samym czasie produkcję cukru z buraków rozpoczęli Rosjanie.
 


Przeczytaj: Powody, by rozstać się z cukrem.
 


Dlaczego cukier jest niebezpieczny?

 

Wyjaśnia nam to kilka faktów:
 

  • Cukier to najczęstsza przyczyna ubytków w zębach, krwawienia dziąseł, uszkodzenia struktury kości oraz utraty zębów.
  • Cukier to podstawowa przyczyna cukrzycy, hiperglikemii oraz hipoglikemii.
  • Cukier to jeden z kilku czynników odpowiedzialnych za choroby serca, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze oraz nowotwory.
  • Cukier przyspiesza procesy starzenia się
  • Cukier  zaburza prace układu hormonalnego, dotkliwie upośledzając prace gruczołów trzustki, nadnerczy i wątroby.

 

Przeczytaj również: