Czerwone wino lekiem na serce

Czerwone wino uważa się za najszlachetniejszy wśród napojów. Określane jest również jako najsmaczniejsze z lekarstw. Większość ludzi ma bowiem świadomość, że wino wpływa niezwykle pozytywnie na serce. Okazuje się, że jest lekiem na serce.

Alkohol jest niebezpiecznym środkiem - prowadzi do fizycznego i psychicznego wyniszczenia człowieka. Ale ma też inne oblicze. Otóż okazuje się, że wino jest jednym ze skuteczniejszych leków znanych w historii medycyny.


W wielu kulturach podkreślano medyczne znaczenie alkoholu. Od lat dziewięćdziesiątych naukowcy z Uniwersytetu Harvarda monitorowali przez blisko 13 lat 12 000 ludzi z wysokim ciśnieniem krwi. Niektórzy pili znacznie więcej niż przyjęte normy alkoholu. W Wielkiej Brytanii jest to 16 gram dziennie dla kobiet i 32 dla mężczyzn. Wyniki były zaskakujące. Im więcej ludzie pili, tym bardziej malały szanse na atak serca.


Okazało się, że spożywanie od 10 do 15 gramów wina dziennie – średni kieliszek – zmniejsza ryzyko o około 40%. Natomiast wypijanie codziennie ponad 50 gramów trunku, co stanowi 2/3 butelki wina, minimalizuje szanse aż o 60%. Podobne wyniki uzyskano w badaniu na Uniwersytecie Oxford. Eksperci z Oxfordu odkryli z kolei, że konsumowanie wina znacznie zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej.

 

Przytłaczające są również dowody z innych badań - prowadzonych w innym czasie i przez niezależne instytucje. Wszystkie prowadzą do konkluzji, że wino jest niezwykle skuteczne w profilaktyce wszelkich chorób serca.


Badanie może sugerować, że im więcej wina, tym lepiej. Jednak idealna dawka, zalecana przez lekarzy, to lampka wina do kolacji. Umiarkowane picie jest bowiem najlepsze dla zdrowia. Wino, jak każdy lek, również powoduje niepożądane efekty uboczne. Zbyt duża jego ilość szkodzi choćby wątrobie. Ale nie tylko! Lista organów ludzkiego organizmu ulegających zniszczeniu na wskutek nadużywania alkoholu jest bardzo długa.


Jak powszechnie wiadomo, spożywanie alkoholu w nadmiarze prowadzi do wyniszczenia całego organizmu. Alkohol - bez względu na to, czy jest winem, piwem, czy wódką - niszczy też kariery, całe rodziny osób uzależnionych, powoduje choroby psychiczne. Jednak jego rozsądne przyjmowanie może faktycznie przynieść sporo pozytywnych efektów zdrowotnych.

 

Co więcej, badania sugerują, że nie spożywanie wina w ogóle, może nawet zwiększa szanse na rozwiązanie problemów medycznych z sercem, stawami, mózgiem, ogólnie całym organizmem.

 

- pch-

Przeczytaj również: