Jablko dziennie trzyma lekarza z dala

Babcie powiadały nam – jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie. Czy popularność tego powiedzenia bierze się z ludowej mądrości, czy naiwności? Czy jabłko rzeczywiście pomaga w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia?

Jabłka warto spożywać ze względu na dużą zawartość składników mineralnych i witamin. To na pewno jest prawdą. Jabłka to owoce bogate w witaminy A i E oraz beta-karoten. Związki te skutecznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i astmy. Jabłka mogą stanowić też źródło witaminy C, aczkolwiek słabe, bowiem zawierają jej niezbyt wiele.


W jabłkach znajduje się też kwercetyna. Substancja ta zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Neutralizuje też wolne rodniki, odpowiedzialne między innymi za procesy starzenia się i związane z nimi problemy zdrowotne. Jabłka zawierają także bor. Pierwiastek ten sprzyja utrzymaniu w organizmie odpowiedniej ilości hormonów i minerałów. Odgrywa sporą rolę w przyswajaniu magnezu, wapnia i fosforu. Przy tym owoce te są dostępne praktycznie przez cały rok.


Jabłka to także bezcenne źródło pektyny. Jest to składnik błonnika o właściwościach obniżających stężenie cholesterolu we krwi. W badaniach przeprowadzonych na Florida State University u kobiet mających 45-65 lat, spożywających przez pół roku jabłka, poziom „złego” cholesterolu LDL zmalał aż o 23%. Ponadto nastąpił wzrost „dobrego” cholesterolu HDL o 4%. Dodatkowo, u badanych kobiet zaobserwowano spadek masy ciała o średnio 3,3 kg. Więc legendy o odchudzających właściwościach jabłek również okazują się mieć racjonalne uzasadnienie


Ostatnie badania naukowców z University of Oxford wskazują też, że jabłka wykazują niezwykle pozytywne działanie na serce i naczynia krwionośne. Ponadto ich skuteczność porównuje się do działania leków – statyn. Przy tym smakowite owoce nie powodują żadnych skutków ubocznych, których nie można odmówić produktom farmaceutycznym.


Nie smakowały ci jabłka do tej pory? Cóż, zawsze jest dobry moment na wzbogacenie diety. Szczególnie ważne jest spożywanie owoców po 50 roku życia. W tym wieku kobiety są bowiem bardziej narażone na prawdopodobieństwo wystąpienia nieprzyjemnych w skutkach chorób układu krążenia. Badacze jabłek twierdzą, że gdyby 70% populacji Wielkiej Brytanii w wieku powyżej 50 roku życia spożywało jedno jabłko dziennie, zapobiegłoby to 8500 zgonom rocznie. Naukowcy opierają swoje wyliczenia na badaniach akt medycznych setek tysięcy osób.

 

 

Przeczytaj również: